- Friluftsrådet
- Barn og unge
- Læring i friluft
Læring i friluft er Friluftsrådenes Landsforbund sitt navn på arbeidet med uteskole. Friluftsrådene har lenge jobbet sammen med skolene i sine kommuner for å styrke kunnskapen og spre kompetanse ut til lærerne. Dette er vårt felles tiltak for å bidra til mer og bedre uteaktivitet i barnehage, grunnskole og SFO.
Ute er det både morsomt og enkelt å drive med variert og praktisk læring, og mye av kunnskapen barna skal tilegne seg kan med stor fordel læres utenfor klasserommet. Mange barn lærer også bedre når de er i aktivitet enn når de sitter i ro. Og de fleste er enige om at det er best å lære om virkeligheten i virkeligheten.
Skal en lære om bjørk eller maur, kan de gå ut og se etter artene. Er temaet vinkler i mattetimen, kan en lete etter vinkler i skolegården. En sangleik på engelsk kan gjøres under et tre, og naturen er en fantastisk arena for kroppsøving og prosjekter i kunst og håndverk. «Målene med Læring i friluft» er mer praktisk og virkelighetsnær læring, fysisk aktivitet, bedre sosiale ferdigheter og større forståelse for natur og miljø.
Friluftsrådene og Friluftsrådenes Landsforbund har jobbet med læring i friluft i mange år og har utarbeidet en rekke webinarer og undervisningshefter med forslag og ideer til uteaktiviteter og uteundervisning som er koblet mot læreplaner i ulike fag. Friluftsrådet Nordmøre ogRomsdal jobber nå med å spre denne kunnskapen ut til skolen skoler.
Et nasjonalt pilotprosjekt
Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal er ett av seks friluftsråd som deltar i det nasjonalt pilotprosjektet "Læring i friluft for alle". Gjennom støtte fra Sparebankstiftelsen DNB har vi fått midler til å jobbe kontinuerlig med 13 skoler gjennom to skoleår. Skolene har forpliktet seg til å sette av tid og ressurser til prosjektet, og friluftsrådet bidrar som veileder og holder kurs for ansatte, kommer på skolebesøk for å veilede lærere og organiserer nettverkssamlinger for ressurslærere. Vi tror at gjennom systematisk satsing over tid, der hele personalet er involvert kan gi gode resultater. Målet er å utarbeide en modell som kan brukes på andre skoler senere.
Tema vi er innom i prosjektet er:
-kartlegge områder rundt skolen som kan brukes i undervisninga
-stedsbasert læring i alle fag, finne egnede steder og lage undervisningsopplegg til stedene
-grunnleggende friluftsferdigheter
-kartlegge ressurser som finnes i nærmiljøet som kan bidra inn i undervisninga (enkeltpersoner, bedrifter, lag - og organisasjoner)
-utarbeide planer og årshjul
Nettverkssamlinger
I tillegg organiserer vi nettverkssamlinger to ganger i året. Nettverket bestør av to- tre lærere fra hver skole som sammen utveksler tanker og ideer og lærere nye ting som de kan ta med videre til sin egen skole. Temaene på nettverkssamlingene følger temaene i prosjektet. Vi har opprettet ett nettverk for skolene på Nordmøre og ett for skolene i Romsdalsregionen.
Solene som deltar i pprosjektet:
Romsdal:
Sellanrå skole, Eidsvåg barne- og ungdomsskole, Indre nesset barne- og ungdomsskole, Åfarnes skole, Måndalen skole og Haukås skole i Hustadvika.
Nordmøre:
Allenengen skole, Dale skole, Norlandet barneskole, Norlandet ungdomsskole, Frei skole, Batnfjord skole og Gjøra oppvekstsenter
Ønsker din skole eller barnehage å vite mer, ta kontakt med prosjektleder Marte Melbø.
-
Prosjektleder Læring i friluft
Marte MelbøMobil: 47252012E-post: marte@friluftsraad.no